PARRAGUIRE JONES

The original single family home was built in the early 1900s, and added onto throughout the years.  The end result was a warren of small, dark rooms, with no clear circulation, no connection to the backyard, and notable code violations.  The key goals of the renovation were to provide better flow, create warm but modern spaces, bring in more natural light, and to connect the house to the outdoors for the garden loving clients. The central hall now steps up gradually to connect the new living spaces with the garden level. An existing below grade family room at the rear of the house is replaced by a living room, dining room, and kitchen in a modern open plan. The south facing glass wall of this space visually connects the house to the outdoors and bathes the main living areas in natural light.  Operable transoms aid in cooling this space, and direct light into the center bedroom through an internal window in the dining room wall.  Reclaimed wood floating shelves, vertical grain Douglas fir cabinets, exposed wood beams, and a natural wood tongue and groove ceiling add warmth to this modern, saw tooth roofed space.  The other rooms of the house were reorganized to add a second bedroom, powder room, and new master bath.  Existing and new skylights bring additional light into these spaces.