COOK

The Cook house at The Sea Ranch was designed to meet the needs an active family with two young children, who wanted to take full advantage of coastal living.  As The Sea Ranch reaches full build-out, the major design challenge is  to create a sense of shelter and privacy amid an expansive meadow and between neighboring houses.  A T-shaped floor plan was positioned to take full advantage of unobstructed ocean views and create sheltered outdoor spaces .  Windows were positioned to let in maximum natural light, capture ridge and ocean views , while minimizing  the sight of nearby structures and roadways from the principle spaces.  The interior finishes are simple and warm, echoing the surrounding natural beauty.  Scuba diving, hiking, and beach play meant a significant amount of sand would accompany the family home from their outings, so the architect designed an outdoor shower and an adjacent mud room to help contain the outdoor elements. Durable finishes such as the concrete floors are up to the challenge.  The home is a tranquil vessel that cleverly accommodates both active engagement and calm respite from a busy weekday schedule.