BOLE

­­­Benefiting from advantages of both urban and natural environments, this 1905 family row house sits in the middle of a city and opens at the back to a verdant park. Although there was virtually no light in its core, circulation was awkward and access—visual and physical—to outdoors was minimal, the owners loved the duality of the site. The goal of this four-floor renovation was to address these issues while employing green building strategies. The architect opened the core of the house, relocated the main staircases, in stalled interior glazing at both floors and walls, and added ridge skylights. Exposed steel moment frames open the floor plan and allow for larger fenestration. The material palette of natural cedar shingles, painted wood paneling, marble, exposed steel, and board-form concrete creates a modern yet timeless aesthetic that complements that of the original house.